Help! Ik heb last van informatie-overload!

Timemanagement | 0 comments | by Martine Floor-Bron

Met stip in de top 5 van timemanagement-issues van mijn klanten: informatie-overload. Niet raar, we hebben ook zoveel kanalen tot onze beschikking: mail, app, Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram.

Misschien gebruik je ook nog RSS-feeds of heb je de beschikking over intranet. En lees je vak- of branchebladen om bij te blijven.

 

Alles wat binnenkomt aan informatie kost jou tijd en energie. Reden genoeg om daar eens even grondig mee aan de slag te gaan.

 

Hoe organiseer je al die informatiestromen? Ik haal er een paar uit.

 

Post

Kijk eens welke post je eigenlijk allemaal binnenkrijgt.

 • Wat verdwijnt er direct in de prullenbak of bij het oud papier? Gooi het de volgende keer niet direct weg, maar waag er een mailtje of een belletje aan en laat je uitschrijven uit het bestand.
 • Krijg je nog vak- of branchebladen binnen?
  Hoe vaak lees je die eigenlijk? Lees je ze nooit? Meld je af en geef of gooi ze weg. Hoe je je daar niet ook meer schuldig over te voelen.
 • Welke post krijg je binnen die “vroeger” relevant was maar nu niet meer? Doordat je met je bedrijf een andere koers bent gaan varen, of een activiteit hebt geschrapt bijvoorbeeld. Hoppetee: afmelden en weg ermee (ben al een beetje in Sinterklaasstemming).
 • Bij veel bedrijven komt ook nog een krant binnen. Wordt die überhaupt nog gelezen? Zoja, aanhouden. Zo nee (omdat er ook zoiets bestaat als nu.nl): opzeggen. Scheelt je trouwens ook behoorlijk in de kosten.

 

Facebook | LinkedIn | Instagram | Twitter

Ik heb nieuws voor je. Je hoeft niet alles te weten wat er gepost wordt 😉

In al die tijdlijnen staat heel veel informatie waar jij niets mee hoeft. Heerlijk! En reden genoeg om niet om de haverklap in te loggen.

 • Ik limiteer mezelf op social media door de kookwekker te zetten. Tip: doe één kanaal per keer. Zijn er mensen van wie je de updates graag wilt zien? Voer dan even de naam in het zoekveld in en lees bewust alleen die updates.
 • Wil je willekeurig lezen? Log in, scroll gedurende een beperkte tijd (kookwekker!) door je tijdlijn, deel links en rechts wat likes uit of reageer op updates en log weer uit.
 • Gebruik je Twitter? Maak dan gebruik van Hootsuite of Tweetdeck en laat informatie in kolommen binnenkomen. Hoef je alleen door die kolommen te scrollen.

PS: Gebruik je energie goed! Bijlezen op social media doe je het best als je laag in je energie zit.

 

What’s app

Korte berichtjes (mededelingen, iets spoedeisends of een simpele ja/nee vraag) zijn prima voor what’s app. De rest dus niet! Voed je klanten daarin op en geef zelf het goede voorbeeld.

 

Mail

Welke mail komt er binnen die jij direct weggooit?

 • Nieuwsbrieven die je niet meer leest? Meld je af.
 • Laat nieuwsbrieven binnenkomen in een “lezen”-mapje en loop dat mapje een of twee keer per week door.
 • Hoeveel inkomende mail heb jij zélf veroorzaakt? Door niet duidelijk te communiceren, door meerdere vragen in één mail te versturen, door een bijlage niet mee te sturen etc. Wees kritisch! Je kunt zelf heel veel invloed uitoefenen op hoeveel mail jij ontvangt.

 

Nog een laatste, algemene tip: maak een splitsing tussen nice to know en need to know. In drukke tijden kun je de nice to know informatie gelijk skippen.

 

Wil je niet alleen af van informatie-overload

…. maar ook wel eens aan de slag met ineffectief werkgedrag, stoppen met brandjes blussen en toekomen aan zaken die er écht toe doen? Dan maak ik graag een afspraak voor een bak koffie met je. Of meld je direct aan voor de Powerworkshop Timemanagement die op 26 januari a.s. plaatsvindt.

Begin 2018 goed!

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Gratis E-book

7 gouden timemanagement-tips
voor ondernemers

gratis e-book